Avenida Blondel 27, 7º, 1º

25002 Lleida - España

Fiscalitat de la transmissió de patrimoni entre cònjuges a Catalunya



Actualment la llei de l ‘ impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats estableix que en cas de divorci, en el règim de ganancials, les transmissions entre els cónyuges es troben exemptes de tributar per l’impost de transmissions patrimonials. Encara que la llei no diu res respecte el règim de separació de béns, que es el que regeix a Catalunya, fins ara la Generalitat ha aplicat la exempció per analogía.
Es adir si ambdos cònjuges disposaven d´una vivienda al 50% i s´atribueix la titularitat a un sol cònjuge( 100%) i es compensa a l´altre per exemple amb diners fins ara i per analogia aquestes transmissions estaven exemptes.
Tanmateix, el Govern de la Generalitat va recòrrer davant el TSJC i davant el TS al.legant que ja no aplicarà l’exempció del impost donat que la llei no diu res del règim de separació de béns. El Tribunal Suprem els hi ha donat la raó, ja que es cert que la Llei General Tributària no parla del règim de separacions i, per tant, a partir del 1 de juliol de 2010, la Generalitat cobra la transmissió del patrimoni entre cónyuges per l’impost de Transmissions Patrimonials.
Així doncs, en aquest aspecte Catalunya es troba en una situació de desavantatge respecte Espanya, donat que en els divorcis que es compensi amb patrimoni els catalans hem de pagar el 7%, quan a la resta d’Espanya això no es així.
El Partit Popular ha presentat una iniciativa per modificar la Llei General Tributària i que la exempció també es practiqui al règim de separació de béns per tal de que en els divorcis catalans que entre els cónyuges es compensin amb patrimoni també s’apliqui l’exempció del Impost de Transmissions Patrimonials, no obstant a Catalunya regeixi el règim de separació de béns, desitgem que aquesta iniciativa prosperi.











© Copyright. Horcajada Abogados . Todos los derechos reservados.