Avenida Blondel 27, 7º, 1º

25002 Lleida - España

La reforma del Codi penal 2010

Modificacions introduïdes en el Codi Penal per la LO 5/2010

La recent Llei Orgànica 5/2010, ja comentada en d’altres ocasions, per la qual es modifica el vigent Codi Penal, ha estat conseqüència de la pressió institucional donat que l’evolució social al que es troba sotmès el nostre ordenament jurídic i el desenvolupament de noves formes de criminalitat han provocat un vertader moviment doctrinal que pretenía efectuar una nova regulació que afectès a algunes de les institucions penals.
Aquesta nova normativa no es únicament una modificació més del vigent Codi Penal, sino que es tracta d’una reforma d’important trascendència donat que afecta tant a la part general com a la part especial del CP.
Així doncs, dita reforma afecta a la part general del CP donat que introdueix novetats en matèria de circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal, així com en les conseqüències jurídiques del delicte, les conseqüències accessories o bé la prescripció del delicte. Però també modifica la part especial del CP, introduïnt un gran nombre de delictes, així com afegint noves formes als delictes ja arraigats, o inclòs modificant les penes de múltiples tipus delictius.
Alhora, aquesta extensa modificació del CP, té com a eix vertebral la nova regulació d’un sistema jurídic complet de la responsabilitat penal per a les persones jurídiques .
No obstant, uns dels factors més rellevants a tindre en compte per part de qui es vegi afectat per dita reforma es que per tal de determinar la legislació aplicable a cada supòsit en concret, hem d’atendre al principi d’irretroactivitat. És a dir, que la normativa aplicable als fets comesos amb anterioritat a la entrada en vigor de dita llei serà la que es trobava vigent en aquell moment; amb l’única excepció de que la nova normativa resulti més favorable al penat, supòsit en el qual s’aplicarà la nova normativa encara que els fets hagin estat comesos amb anterioritat a la seva entrada en vigor.
En conseqüència, els jutges hauràn de procedir a revisar les sentencies fermes i en les que el penat estigui complint efectivament la pena, aplicant la disposició més favorable considerada taxativament i no per l’exercici de l’ arbitri judicial.

Si necessita el nostre assessorament truqui al 973281424 o envii un émail
: info@horcajada-abogados.com

Bufet Horcajada
Advocats penalistes Lleida-Dret penal


© Copyright. Horcajada Abogados . Todos los derechos reservados.