Avenida Blondel 27, 7º, 1º

25002 Lleida - España

La responsabilitat penal de les persones jurídiques



Una de les novetats de la reforma del Codi Penal amb més trascendència ha estat la de l’article 31 bis que introdueix la responsabilitat penal de les persones jurídiques. No obstant, el legislador no ha adaptat els principis bàsics del nostre sistema penal a aquesta nova institució. Així doncs, s’introdueix aquesta nova figura sense tenir en compte la definició de delicte, ni el principi de responsabilitat subjectiva que apareix en el Codi Penal.
La conseqüència que es deriva de la definició legal de delicte es que la responsabilitat penal que la reforma introdueix es una responsabilitat sense delicte i, per tant, la pena que s’imposa a la persona jurídica es una pena sense dol o imprudència.
Així doncs, la responsabilitat penal de les persones jurídiques no es una responsabilitat directa, sino transferida. Es a dir, les persones jurídiques són responsables dels delictes comesos per les persones físiques que tenen poder de direcció per a pendre decisions en nom propi o per a controlar el funcionament de la societat.
Per tant, el problema que sorgeix es que l’estructura de les grans empreses dificulta la individualització de la persona física que comet el delicte, degut a que les decisions s’adopten per un òrgan col.legiat i, per altra banda, entre la pressa de la decisió i la seva execució poden intervenir tota una cadena de persones.
Així doncs, d’acord amb el que disposa el nou article 31 bis del CP, s’ha de concloure que per tal de poder imputar a la persona jurídica resulta obligatori comprobar que una persona física ha comés el delicte, i que aquesta persona té poder de direcció i de control sobre l’empresa.


Bufet Horcajada

© Copyright. Horcajada Abogados . Todos los derechos reservados.