Avenida Blondel 27, 7º, 1º

25002 Lleida - España

Custòdia Compartida a Catalunya i a Aragó.Diferències



Com ja hem comentat en d’altres notícies (veure “La custòdia compartida”), arran de les últimes modificacions legislatives, tant a Catalunya com a Aragó es pot sol.licitar la custòdia compartida. No obstant, s’estableixen algunes diferències en la regulació d’aquesta figura.
Així doncs, a Catalunya s’anomena régim de guarda conjunta, el qual suposa que la separació, divorci o nul.litat no altera la responsabilitat sobre els fills. En defecte d’acord entre les parts, serà el jutge qui fixi el règim atenent al caràcter conjunt d’aquesta figura i al interès superior del menor, conforme uns criteris determinats com la vinculació efectiva entre els fills i cada progenitor, l’aptitud d’aquests, l’opinió dels fills…etc.
A Aragó, davant la ruptura de la convivència dels pares i en defecte d’acord, també serà el jutge qui adopti de manera preferent la custòdia compartida dels fills i tota decisió que s‘adopti sobre els fills menors de edad es farà en benefici i interès dels mateixos. No obstant, aquí, el jutge no ha se seguir cap criteri determinat, sino que ha d’averiguar, en general, que es més beneficios en cada família concreta en ordre a la custòdia dels fills menors.
D’altra banda, s’ha de mencionar que el Llibre II del Codi Civil Català estableix un nou concepte: el terme de Responsabilitat parental, el qual inclou la titularitat i l’exercici de la patria potestat diferenciant-lo de la guarda, la qual assimila a convivència. Així doncs, la manera de exercir la guarda es diferencia, a Catalunya, del contingut de l’obligació d’aliments cap als fills comuns. Per la seva banda, la llei d’Aragó regula l’atribució del dret d’ús del domicili familiar desvinculant-lo de la custòdia dels fills i no reconeix la pensió compensatoria en aquells supòsits en que no hi ha descendència.
En conclusió, es pot determinar que així com el legislador català estableix un régim de guarda conjunta que beneficia de manera prioritaria als menors i, en conseqüència, als progenitors; la llei aragonesa que regula les conseqüències de la ruptura en aquelles parelles en que hi hagi fills a càrrec, fa prevaldre els drets del pares a ser tractats igualitariament, front la defensa dels interessos dels fills menors de edad.


Secció Advocats matrimonialistes de Bufet Horcajada

© Copyright. Horcajada Abogados . Todos los derechos reservados.