Avenida Blondel 27, 7º, 1º

25002 Lleida - España

La rellevància de la voluntat dels menors adolescents per a l’establiment i ejecució del règim de visites i estades.


Un dels punts més importants a negociar quan es produeix el divorci dels cònjuges es l’establiment del règim de visites dels fills. Aquest aspecte es complica quan els fills són adolescents. En aquest sentit, hem de fer menció al dret del menor a ser escoltat en relació als assumptes que li afectin sempre i quan el menor tingui més de 12 anys, o bé, tingui suficient judici. Així doncs, tant en els processos contenciosos com en els mutu acord, el jutge haurà d’escoltar als menors que compleixin amb aquests requisits. En aquests supòsits el jutge haurà de tindre com a criteri bàsic la protecció de l’interès del menor que no te perquè coincidir necessariament amb la voluntat manifestada pel mateix.
En aquest context un dels problemes més freqüents que és dona és la negativa de menors adolescents a relacionar-se amb el progenitor que no té la custodia. Es tracta de supòsits en que l’adolescent es nega a dur a terme el règim de visites i estades fixat en base a diversos motius i, per tant, aquests casos plantegen al jutge el dubte d’optar per executar la resolució i obligar al menor a relacionar-se amb aquest progenitor o bé considerar inviable dita execució i optar per altres solucions jurídiques alternatives, donat que s’ha de tenir en compte que no es pot responsabilitzar al progenitor que no té la custodia del menor de la negativa de l’adolescent a donar compliment al règim de visites quan aquest posseeix la maduresa necessària per a decidir.
Per aquest motiu la majoria de jutjats opten per acordar la suspensió provisional del règim de visites establert i buscar vies alternatives per tal d’arreglar les relacions personals entre l’adolescent i el progenitor. Entre aquestes solucions alternatives trobem programes de terapia orientats a millorar la relació entre l’adolescent i el progenitor, la instauració provisional d’un règim de visites que es desenvolupi en “Punts de Trobada Familiar” o la derivació del menor al Centre d’Atenció a l’Infancia per tal d’instaurar un programa de terapia al menor.
En qualsevol cas, al.legada la negativa per part de l’adolescent, el jutge ha d’examinar si aquesta te fonament en fets objectius i verificables donat que, en cas contrari, serà procedent averiguar si el menor ha estat manipulat per part de l’altre progenitor.

Bufet Horcajada
Depatx advocats LLeida Dret de Familia

© Copyright. Horcajada Abogados . Todos los derechos reservados.