La prestació per risc durant l’embaràs
A través de la llei de conciliació de la vida laboral i familiar de les persones treballadores que es va promulgar l’any 1999 va aparèixer la prestació per risc durant l’embaràs fruit de la importància que va assolir la prevenció de riscs laborals i la promoció d’igualtat de sexes en l’accès al mercat laboral.
Aquesta prestació constitueix una important mesura de protecció per a la dona treballadora embarassada donat que protegeix la seva salut i la del fetus per tal de prevenir i valorar els riscs que es detecten en el treball.
En conseqüència, la normativa de prevenció de riscs laborals vigent a Espanya permet que si les condicions del lloc de treball de la treballadora embarassada presenta riscs específics per a la seva salut o la del fetus i no es possible traslladar a la interessada a un lloc de treball amb una funció compatible amb els seu estat es podrà declarar en període de suspensió el contracte de treball per risc durant l’embaràs passant a percebre dita prestació que té per objecte compensar la perdúa d’ingressos que sofreix la treballadora embarassada en aquests supòsits.
D’acord amb la normativa preventiva, l’empresari es veu obligat a evaluar el risc i tindre en compte les condicions de treball que poden influir negativament en la salut de la treballadora o del fetus. Així doncs, si els resultats d’aquesta evaluació revelen una possible repercusssió sobre l’embaràs s’hauràn de readaptar les condicions o el temps de treball. Però, si això no es suficient, la treballadora haurà de ser traslladada a un lloc de treball diferent compatible amb el seu estat. No obstant, si no existeix cap lloc de treball o funció compatible, la treballadora podrà ser destinada a un lloc no corresponent al seu grup professional, encara que conservant la mateixa retribució. Per tant, la prestació econòmica serà l’últim recurs quan no existeixi cap altra situació laboral viable per a la treballadora compatible amb el seu estat.
La treballadora embarassada tindrà dret a percebre el 100% de la base reguladora mentres persisteixi aquesta situació fins al moment del part sense que s’exigeixi període mínim de cotització per tenir dret a la prestació, sinó únicament estar afiliada i en alta.
Finalment, hem de tindre en compte que a partir de la LO per la igualtat efectiva de dones i homes aquesta prestació ha deixat de tenir la consideració de contingència comú per passar a considerar-se una contingència professional amb tots els efectes que això comporta.
Bufet Horcajada
Más noticias..

01
21
2021
ALQUILERES: Sentencia a favor de nuestro cliente reclamando rentas y daños y perjuicios
Una de las cuestiones planteadas por el arrendador que acude […]01
20
2021
INCAPACIDAD PERMANENTE : La migraña causa de Incapacidad Permanente Absoluta
La migraña como causa de incapacidad laboral permanente es el […]12
28
2020
PARALIZACION DESAHUCIOS: Articulo de la abogada Mª José Horcajada
La suspensión o paralización de desahucios ha sido el tema […]12
07
2020
CONSUMIDORES: Mismos derechos en períodos de descuentos
Artículo de la abogada Mª José Horcajada Bell-lloch , especialista […]11
23
2020
PASANTE PARA DESPACHO DE ABOGADOS EN LLEIDA
HORCAJADA ABOGADOS informamos que hemos iniciado un Proceso de Selección […]11
16
2020
IMPAGO PENSION DE ALIMENTOS : Articulo de la abogada Mª José Horcajada
Reproducimos el artículo de la abogada especialista en Derecho de […]11
12
2020
CLAUSULAS SUELO Y GASTOS HIPOTECA: Allanamiento de CaixaBank, S.A.
Horcajada Abogados presentamos demanda reclamando la nulidad de la Cláusula […]11
09
2020
MICROCREDITOS VIVUS FINANCE: Sentencia a favor de nuestro cliente
El Juzgado de Primera Instancia Núm. 102 de Madrid , […]11
09
2020
EXTRANJERÍA: Concedida la autorización de residencia temporal, por circunstancias excepcionales. Arraigo Social.
¡Otro caso de éxito! Tras estudiar la situación irregular […]11
04
2020